1. Acceptarea acestor Termeni

Acești Termeni şi condiții, împreună cu Politica privind Confidențialitatea și Modulele Cookie, disponibilă în secțiunea Modulele cookie şi politica de confidenţialitate, guvernează modul în care utilizați site-ul www.roalimenta.eu („site-ul web”).

  1. Date despre compania care deține site-ul web și care operează Magazinul online

Magazinul / Pagina Web online găzduit de site-ul web este deținut de societatea RO ALIMENTA EU S.R.L , persoană juridică cu sediul in Romania, Str. Mecanizatorilor, Nr.19, Codlea Judet: Brasov sub nr. companie J08/586/2011  C.U.I.  RO28293229, („Compania”). 

Magazinul online este operat în conformitate cu prevederile acestor Termeni și Condiții, care se completează cu prevederile legale aplicabile.

Acești Termeni se aplică tuturor vizitelor efectuate pe acest site web și tuturor modurilor de utilizare a acestui site web aparținând Companiei, precum şi tuturor informațiilor, recomandărilor și/sau serviciilor care vi se furnizează pe acest site web sau prin intermediul acestui site web („Informaţiile”).

Prin utilizarea site-ului web sunteți de acord cu aplicabilitatea acestor Termeni. Rețineți că acești Termeni pot fi modificați în timp. Aceste modificări vor fi aplicabile imediat după publicarea Termenilor și Condițiilor modificate. Utilizatorii site-ului web sunt sfătuiți să citească periodic aceasta politica, pentru a vedea posibilele modificări.

  1. Definiții ale unor termeni folosiți

”Vânzător”/ „Compania” – Societatea comerciala RO ALIMENTA EU S.R.L , cu sediul în Romania, Str. Mecanizatorilor, Nr.19, Codlea Judet: Brasov sub nr. companie J08/586/2011  C.U.I  RO28293229;

”Client” – persoana juridică constituită și care funcționează legal ce deține un Cont, efectuează o Comandă și în consecință acționează în calitate de cumpărător și încheie Contractului de vânzare în formă electronică a produselor ce fac obiectul vânzării prin intermediul site-ului web (Magazinului online).

”Comanda” – Document electronic prin intermediul căruia Clientul își exprimă față de Vânzător intenția fermă și irevocabilă de a cumpăra produsele selectate.

”Cont” – Secțiunea din site care presupune o adresă validă de e-mail şi o parolă, aparținând Clientului, care îi permit acestuia plasarea Comenzii. Contul conține date de companie ale Clientului. La crearea Contului Clientul își dă expres acordul privind prelucrarea datelor sale cu caracter personal.

”Contractul de Vânzare” – Contractul încheiat in forma fizica între Vânzător şi Client, având ca obiect produsele comercializate de Vanzator.

”Comunicare comerciala” – transmitere de informari, efectuata periodic de Vânzător prin mijloace electronice (e-mail, sms etc), cu privire la Produsele și/sau promoțiile/campaniile comerciale ale Vânzătorului dintr-o anumită perioadă, fără a conține sau reprezenta vreun angajament al Vânzătorului față de Client.

”Produse” – produse alimentare si nealimentare vandute de către Companie, prezentate pe Situl web la secțiunea magazin online, cu privire la care Clientul a plasat o comandă acceptată ulterior de către Vânzător.

”Utilizator” – orice persoană care accesează site-ul, chiar dacă nu plasează o Comandă;

  1. Politica de vânzare online

Magazinul online este destinat exclusiv persoanelor juridice cu sediul principal sau secundar în România, care solicită livrarea Produselor în locațiile comerciale aflate in aria de acoperire a Companiei, pentru comercializarea acestora in regim en-detail consumatorilor /clienților lor. Pentru informatii privind aria de acoperire, consultati Vanzatorul.

Vânzătorul își rezervă dreptul unilateral de a accepta conținutul Comenzilor confirmând in tot sau in parte sortimentele produselor si cantitatea fiecăreia, de a selecta Produsele disponibile pentru vânzare, de a adaugă sau înlătura anumite Produse, de a efectua, prelungi sau înceta oricând anumite campanii publicitare, precum și de a efectua orice modificare cu privire la prețul Produselor.

Accesul pe site-ul web și/sau la magazinul online poate fi restricționat anumitor utilizatori sau clienți, în cazul în care Compania consideră că are motive justificate să considere că este prejudiciata prin activitatea /conduita respectivului Utilizator/Client sau că se încalcă prezenți Termeni, se comite un caz de fraudă sau se încalcă legea aplicabilă. Utilizatorul/Clientul al cărui acces pe Site, respectiv la Magazinul online, a fost astfel restricționat poate adresa cu o solicitare către adresa de mail arătată la secțiunea “Contact”, pentru a fi informat cu privire la motivele restricționării.

  1. Plasare Comandă

Crearea Contului. Pentru a putea plasa o Comandă, Utilizatorul trebuie să se înregistreze și să își creeze un Cont, securizat cu parolă, furnizând o adresa validă de e-mail, număr de telefon și prin completarea tuturor celorlalte date solicitate (cod unic de înregistrare, denumire societate, adresa sediu social, cod client etc.).

Selectarea Produselor. După selectarea fiecărui Produs dorit, Clientul trebuie să selecteze opțiunea ”Adaugă” după care Produsul este adăugat automat în ”Coșul de Cumpărături” a cărui iconiță este vizibilă in partea dreaptă de sus a paginii web.  

Clientul poate oricând verifica Coșul de Cumpărături făcând click pe iconiță ” Coș de Cumpărături” prin care se deschide o fereastră separată în care sunt arătate toate Produsele selectate de Client pana la acel moment.

Prin selectarea opțiunii ”Finalizeaza comanda” se va deschide o pagină în care Clientul va trebui să introducă toate datele pentru încheierea tranzacției și livrarea Produselor prin selectarea atât a locului de livrare cat și a modalității de plată.

Finalizarea Comenzii se realizează făcând click pe butonul ”Trimite comanda”.

Clientul va trebui să efectueze plata Produselor din Comandă (i) cu cardul introducând informațiile solicitate, sau (ii) la termenul stabilit de Vânzător, conform modalității determinate de istoricul comenzilor si condițiilor agreate de Vânzător, imediat după ce Comanda este finalizată și plasată, în caz contrar Comanda nu este considerată conformă și nu va fi procesată, iar Clientul va trebui să reia procedura.

În cazul în care plata se va face la un termen ulterior vanzarii, stabilit conform contractului dintre parti, Clientul va efectua plata la termenul astfel stabilit.

Modificarea/Abandonarea comenzii până la plată. În orice stadiu al efectuării comenzii, până la efectuarea plății, Clientul poate modifica și/sau abandona o comandă. O comandă abandonată nu va fi procesată și nu va naște niciun fel de obligații pentru Vânzător respectiv pentru Clientul Utilizator.

Anularea comenzii. În mod excepțional, în cazul în care Clientul dorește, acesta poate anula o comandă, condiția fiind ca anularea să se facă în cel mult 30 minute de la plasarea Comenzii și înainte ca aceasta să fie confirmată de Vânzător prin e-mail. Această opțiune poate fi exercitată, sub incidența acelorași Termeni, prin telefon sau e-mail, folosind datele de contact arătate la secțiunea ”Contact” din site. Anularea Comenzii va fi confirmată de Vânzător prin e-mail. O Comandă astfel anulată nu va da naștere nici unei obligații pentru Vânzător, atâta timp cât prețul și taxele de livrare nu au fost încasate de acesta. În cazul încasării prețului/taxelor de livrare, acestea se vor restitui Clientului în cel mult 14 (paisprezece) zile de la confirmarea anulării Comenzii.

  1. Procedura de confirmare a comenzii

După finalizarea comenzii și plasarea acesteia, Clientul va primi la adresa de e-mail furnizată în momentul înregistrării, un mesaj de confirmare a receptionarii comenzii, atât ca si sortimentație cât și ca si cantitate. Confirmarea va include o enumerarea Produselor (cantitativ si sortiment/SKU), a prețului și modalității de plată, precum și a locului, modalității și costurilor de livrare. Până la confirmarea comenzii, Vânzătorul nu are față de Client obligația de livrare.

Deși Vânzătorul se asigură permanent că toate produsele de pe site, marcate ca atare, sunt disponibile, pot există situații excepționale (spre exemplu în cazul unor comenzi simultane; în cazul unor defecțiuni de ordin tehnic apărute în administrarea magazinului online, a unor restricții sau limitări de disponibilitate de producție /livrare ale producătorului etc.) în care un Produs să fie totuși in realitate indisponibil, astfel încât comanda să nu poată fi confirmata Ori de câte ori o comandă nu poate fi acceptată, indiferent de motive, Clientul va fi informat in cel mai scurt timp.

  1. Prețul Produselor

Prețul este stabilit pentru fiecare Produs în parte si poate fi vizualizat doar dupa logarea Clientului. Prețul arătat pe site in paginile de categorie, subcategorie sau de produs nu include TVA. In cosul de cumparaturi la subtotalul comenzii se calculeaza TVA, în cota prevăzută de legile în vigoare.

Prețul afișat în comanda finalizată și plasată, așa cum este confirmat ulterior prin e-mail-ul de confirmare a comenzii, este prețul ferm pe care Clientul este obligat să îl plătească pentru Produsele comandate. Prețul arătat în comandă finalizată, plasată și confirmată nu se va schimba, indiferent dacă ulterior acelui moment Vânzătorul realizează anumite campanii promoționale referitoare la aceleași Produse cu consecința modificării prețului sau modifică prețul acestora. 

  1. Facturare și plată

Pe baza datelor furnizate la înregistrarea Contului, Vânzătorul va emite către Client factura în format pdf., care se va regăsi în contul Clientului in secțiunea „Facturile mele”. De asemenea factura va fi fi tipărită de către Vânzător in momentul livrării iar un exemplar al acesteia, semnat de primire de către Client, va fi returnat de către Client Vânzătorului. Clientul declară că înțelege și acceptă expres o astfel de modalitate de transmitere a facturărilor.

Plata se poate face exclusiv în modalitățile indicate în procedura de efectuare a comenzii, respectiv :

  • Plată cu cardul prin utilizarea serviciilor …………………;
  • Transfer bancar (Ordin de plata, cec sau bilet la ordin ), conform conditiilor contractuale dintre parti

În cazul platii cu cardul, debitarea cardului/contului Clientului se realizează numai după ce a fost finalizata și plasata comanda. Pentru siguranța Clientului, toate tranzacțiile sunt criptate. În momentul în care tranzacția cu cardul este aprobată, suma de plată este blocată imediat pe card/în cont și va fi debitată din contul Clientului in momentul în care Vânzător expediaza Clientului, prin e-mail, confirmarea comenzii. În cazul în care, indiferent din ce motive, tranzacția cu cardul/prin utilizarea serviciilor PayU eșuează /nu este efectuată, Comanda Clientului este anulată automat, iar Vânzătorul nu mai are nicio obligație față de Client . În acest caz, Clientul va trebui să reia procedura de comandă și să furnizeze un mijloc de plată valabil, dintre cele acceptate, arătate în procedura de comandă, respectiv:

În toate cazurile în care plata se face online, comisioanele bancare de orice natură sunt în sarcina Clientului si nu sunt incluse în Preț/ sau în taxele de livrare. Pentru informații legate de aceste comisioane Clientul se poate adresa în prealabil bancii emitente a instrumentului de plată/furnizoare a serviciului bancar.

La primirea de catre Client a unui mesaj prin care ii sunt solicitate (aparent) din partea Vanzatorului date specifice cu caracter personal prin intermediul unui link, Clientul nu va răspunde, nu va da curs celor solicitate, nu va face click pe link și va sterge șterge imediat e-mailul respectiv deoarece este un posibil e-mail de tip phishing având ca scop furtul de identitate și/sau infectarea computerului cu un virus/alt atac cibernetic.  

  1. Livrarea

Livrarea Produselor comandate pe acest site web se va efectua exclusiv în teritoriul României. Livrarea se va efectua de către Vânzător.

După acceptarea de catre Vanzator a Comenzii., aceasta va fi livrată conform zilelor de livrare agreate prin contract, sau intr-un termen de cel mult 72 de ore de la confirmarea Comenzii, cu respectarea programului de functionare, a zilelor de repaus saptamanal si a zilelor de sarbatori legale. În cazul în care din indiferent ce motive termenul de livrare arătat anterior nu va putea fi respectat, veți fi contactat prin e-mail și informat cu privire la termenul efectiv de livrare.

La primirea Comenzii veți semna avizul de insotire a marfii si factura.

  1. Momentul încheierii vânzării. Transferul proprietății și al riscului

Contractul de vânzare-cumpărare este considerat încheiat doar în momentul în care Vanzatorul accepta comanda si informeaza Clientul cu privire la emiterea facturii. Informațiile existente pe Site nu constituie un pre-contract sau alt angajament față de Client.

Transferul proprietății și al riscurilor asupra Produselor intervine la momentul livrării acestora catre Client.

  1. Politica retur. Neconformitati

Returnarea produselor se face exclusiv pentru cauza de vicii ascunse ori pentru cauza de depreciere a Produselor din culpa Vanzatorului, aceastea fiind improprii consumului. In cazul in care se constata modificari ale caracteristicilor micro-biologice ale Produselor facandu-le improprii consumului ori pentru siguranta /sanatatea consumatorilor, aceste Produse vor fi oprite de catre Client de la comercializare si vor fi aduse la cunostinta Vanzatorului imediat, acesta urmand a le transmite producatorului spre investigare.

Comercializarea de catre Client a Produselor depreciate ori in afara termenului de valabilitate este interzisa in mod expres, acesta fiind direct raspunzator.

  1. Răspundere

În eventualitatea încălcării cu intenție sau din neglijență gravă a Termenilor și/sau a Contractului, Vânzătorul este răspunzător pentru prejudiciul cauzat Cumparatorului ca o consecință a acestei încălcări. 

În orice caz, răspunderea Vanzatorului față de Client pentru orice pierdere sau pagubă care se produce în legătură cu o Comandă este limitată la valoarea totala al respectivei Comenzi.

Vânzătorul nu va fi considerat responsabil pentru eventuale prejudicii suferite de Cumparator ca urmare a utilizării mijloacelor electronice de comunicare si de plata, incluzând, fără a se limita la, pagubele apărute ca urmare a nelivrării sau livrării întârziate a comunicațiilor electronice, interceptării sau manipulării comunicaţiilor electronice de către terţe părţi sau de către programe informatice utilizate pentru comunicaţii electronice şi transmiterea viruşilor.

De asemenea, Vânzătorul nu răspunde pentru e-mail-urile de tip phishing sau pentru link-urile care pot apărea la un moment dat pe Site.

Utilizatorul/Clientul este responsabil pentru menținerea confidențialității datelor sale de Cont (user /e-mail și parolă), pentru gestionarea accesării Contului și pentru activitatea derulată prin intermediul Contului, precum și pentru navigarea pe Site și link-urile partenerilor. De asemenea, Utilizatorul/Clientul poartă răspunderea exclusivă pentru realitatea/ exactitatea /integritatea oricăreia și tuturor datelor furnizate Vânzătorului și pentru orice pagubă cauzată acestuia prin nerespectarea acestor Termeni și/sau a Contractului.

  1. Obligatiile Vanzatorului prin acceptarea comenzii.

Vanzatorul va depune toate diligentele sa livreze Clientului, prin grija sa, la timp si la locul indicat de catre Client toate Produsele conforme cantitativ si calitativ, potrivit comenzilor acceptate, in concordanta cu programul de lucru al Clientului si tinand seama de eventualele restrictii de circulatie si de stationare aplicabile transportului ori determinate de accesul in zona de livrare/descarcare.

Vanzatorul va depune toate diligentele pentru a satisface intocmai si la timp comenzile Clientului. Vanzatorul isi rezerva insa dreptul de a suspenda, total sau partial livrarile de Produse atunci cand: (i) intervin modificari semnificative ale situatiei financiare, economice ori juridice a Clientului, care cresc riscurile comerciale ale Vanzatorului; (ii) Vanzatorul se confrunta cu dificultati de natura tehnica si/sau tehnologica sau logistica, ce afecteaza sau pot in mod rezonabil afecta cantitatea sau/si sortimentatia de Produselor, fara a fi in situatia unui caz de forta majora, insa fac imposibila, dificila sau oneroasa livrarea produselor .

Vanzatorul garanteaza Clientului ca Produsele livrate corespund calitativ, prin corespunderea indicatorilor/caracteristicilor inscrisi/declarati pe eticheta/ambalajul acestora, cu respectarea de catre Client a recomandarilor Producatorului privind conditiile de depozitare. 

  1. Proprietate intelectuală

Site-ul web şi întregul conţinut, toate caracteristicile şi toate funcționalitățile acestuia (inclusiv, dar fără a se limita la, toate informaţiile, software-urile, textele, elementele afişate, imaginile, elementele video şi audio, precum şi designul, selectarea şi aranjarea acestora) reprezintă proprietatea Companiei şi sunt protejate prin legi privind drepturile de autor, mărcile comerciale, patentele, secretele comerciale şi alte legi privind proprietatea intelectuală sau drepturile de proprietate.

Puteţi utiliza site-ul web numai în scopuri conforme cu aceşti Termeni. Vi se permite să faceţi copii ale (unor părţi ale) site-ului web pentru utilizare în scop personal. Nu trebuie să utilizaţi nicio parte a conţinutului site-ului nostru web în alte scopuri fără a obţine o licenţă de la Companiei, în formă scrisă.

  1. Promovarea Produselor

Pentru promovarea Produselor, Compania poate trimite Corespondenta Comerciala Utilizatorului/Clientului în mod direct sau prin intermediul partenerilor sai, cu asigurarea/respectarea legislației privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

La crearea Contului, Utilizatorului/Clientului poate sa-și dea acordul sau poate refuza primirea de Corespondenta ComercialaNewsletter privind promoțiile și campaniile de fidelizare. A se vedea în acest sens ”Politica de Confidenţialitate”

Utilizatorul/Clientul poate oricând să își retragă acordul, prin folosirea linkului existent în cadrul Newsletter-ului, prin trimiterea unui e-mail sau prin telefon, folosind datele menționate în secțiunea Contact a Site-ului. 

  1. Forţa majoră. Cazul fortuit

Niciuna dintre părți nu va fi răspunzătoare pentru neexecutarea obligațiilor sale din Contract sau prevăzute în acești Termeni și Condiții, dacă o astfel de neexecutare la termen și/sau în mod corespunzător, este datorată total sau parțial unui eveniment de forță majoră sau unui caz fortuit. Forța majoră este evenimentul extern, imprevizibil, absolut invicibil și inevitabil. Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut și nici împiedicat.

Dacă în termen de 30 (treizeci) de zile de la data producerii, evenimentul de forță majoră sau cazul fortuit nu încetează, fiecare parte va avea dreptul să notifice celeilalte părți încetarea de plin drept a Contractului fără că vreuna dintre ele să poată pretinde celeilalte alte daune-interese.

  1. Legea aplicabilă. Jurisdicția

Acești Termeni și Condiții, precum și Contractul se supun prevederilor legii române. În caz de dispute, acestea vor fi soluționate de instanța de judecată competentă de la sediul Vânzatorului, Utilizatorul/Clientul exprimându-și acordul în ceea ce privește această alegere de competență.

  1. Informaţii şi răspundere

Informaţiile sunt prezentate exclusiv în scop informativ general si nu reprezinta sugestii. Compania nu va fi considerată responsabilă pentru eventualele pagube apărute ca urmare a utilizării (sau a imposibilităţii de utilizare) a acestui site web, inclusiv a incorectitudinii sau a caracterului incomplet al acestor Informaţii, cu excepţia cazului în care aceste pagube constituie rezultatul oricărui comportament neadecvat intenţionat sau al neglijenţei grave din partea Companiei. Compania nu răspunde pentru nicio daună care rezultă din lipsa de adecvare, actualitate sau acurateţe a acestui site web sau a Informaţiilor.

De asemenea, Compania nu va fi considerată responsabilă pentru prejudiciile apărute ca urmare a utilizării mijloacelor electronice de comunicare, incluzând, fără a se limita la, pagubele apărute ca urmare a nelivrării sau livrării întârziate a comunicaţiilor electronice, interceptării sau manipulării comunicaţiilor electronice de către terţe părţi sau de către programe informatice utilizate pentru comunicaţii electronice şi transmiterea viruşilor.

Informaţiile care provin de la părţi terţe constituie expresia opiniilor personale ale respectivelor părţi terţe. Compania nu este responsabilă şi nu răspunde pentru aceste Informaţii. Link-urile de pe acest site web pot direcţiona vizitatorii către site-uri web externe, întreţinute de terţi. Compania nu va fi răspunzătoare pentru conţinutul şi funcţionarea acestor site-uri web externe. De asemenea, Compania nu va fi răspunzătoare pentru calitatea produselor sau serviciilor care pot fi oferite pe aceste site-uri web externe.

  1. Despăgubiri

Clientul este de acord să apere, să despăgubeasca şi să exonereze Compania şi companiile sale afiliate, precum şi funcţionarii, directorii, angajaţii, antreprenorii, agenţii, autorităţile de licenţiere, furnizorii, succesorii şi mandatarii noştri şi ai companiilor respective de şi împotriva oricăror revendicări, răspunderi, daune, decizii, premii, pierderi, costuri, cheltuieli sau taxe (inclusiv onorarii rezonabile achitate avocaţilor) ivite ca urmare a încălcării de catre el a acestor Termeni.

  1. Diverse

Fiecare dintre paragrafele acestor Termeni operează separat. În cazul în care, din indiferent ce motiv, orice clauză din acești Termeni și Condiții se va dovedi nulă, inaplicabilă sau nevalabilă, ea va fi înlocuită cu o clauză validă, cât mai aproape ca sens de clauza inițială. 

Aceşti Termeni sunt guvernaţi de legile din Romania. Orice dispută sau revendicare ivită ca urmare a sau având legătură cu utilizarea site-ului Web va fi soluţionată de instanţele din Bucuresti, Romania.

Nevalabilitatea/ineficacitatea unei clauze/prevederi din acești Termeni și Condiții și/sau Contract nu va afecta valabilitatea/aplicabilitatea celorlalte clauze/prevederi, care vor continua să se aplice nemodificate.

  1. Contact

Vă rugăm să trimiteţi un e-mail la adresa contact@roalimenta.eu în cazul în care aveţi vreo întrebare referitoare la orice aspect conţinut în aceşti Termeni si Conditii.